Искам бебе

 
Искам бебе

 
Рейтинг: 3.00
(1771)
Новини и събития
Фонд за асистирана репродукция
Да подадем ръка
Демографски срив
Връзки
За контакти
Адреси на клиники
Адреси на лаборатории
Картички
Пиете ли фолиева киселина?
Какво е стерилитетът?
Харесва ли Ви сайта?
Форум
Други чатове и форуми


СДРУЖЕНИЕ ЗАЧАТИЕ Статии от Зачатие Полезна информация Женски календар Въпроси и предложения Архив "Въпроси"

Полезна информация / Полезна информация за жени

17 Септември 05, 14:52
Домашни методи за определяне на овулацията
При положение, че имате редовен цикъл, бил той нормален, кратък или дълъг, знаете периода на овулацията си : - за нормален 28-дневен цикъл тя е между 14-тия и 17-тия ден, броени от началото на последната менструация. - за кратък цикъл от 22 дни е между 8-мия и 11-тия ден. - за дълъг, 35-дневен цикъл е между 21-ия и 24-ия ден.
Съществуват много признаци, по които да определите че предстои овулация:
-       напрежение в гърдите, в резултат на отделянето на повече естрогени, което предшества отделянето на яйцеклетката.
-       леко наболяване в областа на яйчниците.
-       появата във влагалището на слуз без миризма и без цвят, произведена от клетките в шийката на матката. Тази цервикална слуз е обилна между 10-тия и 14-тия ден от цикъла. Тя е отлична среда за прием на сперматозоиди, благодарение на нея те могат да проникнат вътре в матката и да оплодят отделената яйцеклетка.
-       евентуално леко кървене.
 
Но тези признаци не са задължителни за да се каже че има овулация. При някои момичета се появяват при други не. При някой цервикалната слуз се забелязва и е много обилна, при други не. Овулацията обикновено се потвърждава безусловно и с абсолютна сигурност само от преглед с вагинален ултразвук. Все пак промяната в концентрацията на хормоните в кръвта и получаването на ултразвукова картина могат да осигурят убедителни доказателства за това, дали е имало или не овулация през съответния цикъл.
 
Съществуват ли надеждни методи за определяне на овулация?
Ако мензисът ви е нередовен, то и овулацията също е нередовна. За да я откриете може да използвате няколко начина, които ще ви покажат дали има овулация, чрез измерване на базална температура, чрез следене на консистенцията на цервикалната слуз, чрез използване на домашни тестове за овулация (подобни са на тестовете за бременност и се продават в аптеките).
Метод на базалната температуар
Вътрешно-телесната температура (базална температура – БТ) се изменя по време на менструалния цикъл (в случая под менструален цикъл разбираме периода от първия ден на кръвотечението до настъпване на следващото). Температурната крива на менструалния цикъл се състои от една първа част, в която тя е под 37 градуса. Това е фоликулярнат фаза, през която става узряването на доминантния фоликул. Когато цикълът е нормален, 28 дневен, на 14-тия ден внезапно има понижаване на температурата. Това е моментът на овулацията. Още на следващия ден температурата отново се повишава, за да надхвърли 37 градуса. Тази втора част на кривата се нарича лутеална фаза, и темепратурата при нея се запазва над 37 градуса до началото на следващата менструация. За разлика от първата фаза на месечния цикъл, която варива и не е с постоянна продължителност, лутеалната фаза е постоянна за всяка жена. За различните жени тя може да варира между 11-14 дни. Лутеална фаза по къса от 10 дена не позволява имплантация на оплодената яйцеклетка, т.е късата втора фаза на цикъла може да е причина за безплодие.
Овулацията е деня с най-ниската температура преди дните с постоянно висока температура. Това означава, че датата на овулацията се знае, само ако е имало овулация. Ако кривата остане непроменена - без увеличение на температурата, значи не е имало освобождаване на яйцеклетка и следователно не е имало овулация. В този случай казваме, че цикълът е ановулаторен.
Ако се получи оплождане, температурата се запазва над 37 градуса през първите 2-3 месеца на бременността.
 

Как да мерим базалната температура? 

Като за начало трябва да се измерва по едно и също време сутрин (например 7:00 сутринта е най-добре) за да получите правилна картина как се движат стойностите на базалната Ви температура. За да премерите базалната температура Ви трябват - часовник; термометър; лист или файл, на който да си записвате резултатите  

За да се получи правилна температурна крива, е необходимо

1. Измерването на БТ да започне от първия ден на менструацията, което отговаря на първия ден от цикъла и да продължи до края на месечния цикъл, т. е до следващата менструация, когато всичко започва отнов. Да се отбелязват всички факти, които могат да повлиаят на промяната на температурата - будуване, по-късно измерена температура, леки инфекции. 

2. Първото нещо, което правите сутрин трябва да е измерването на температурата. Направете това непосредствено преди да станете от леглото, да правите секс, да се храните или пиете, или всичко, което би довело до повишаване на температурата. Винаги с един и същ термометър мерете БТ. 

3. Изберете къде ще измервате температурата: може да се мери орално (в устата), вагинално и анално, но запомнете, че започнете ли да мерите по един начин, трябва през целия цикъл да измервате на едно и същото място, за да имате точни резултати. Най-достоверни и лесни за отчитане дании се получават когато БТ се мери анално. 

4. Мерете я след минимум 3 часа непрекъснат сън. 

5. Задръжте обикновения термометър поне 7 минути. 

6. Запишете измерената температура на лист хартия. Записвайте показанията на термометъра направо след измерването, за да не забравите по-късно.

7. Отбелязвайте си всяка корекция на температурата, която правите, както и други знаци за фертилност (способност за зачеване) като цервикалната слуз и позицията на цервикса. Всички странични фактори /болест, стрес, преместване и т.н./ винаги ги отбелязвайте. Безсънието също повлиява на стойностите на БТ. Това ще ви позволи при разшифриране на графиката да разберете защо е имало отклонение.   

Забелжка: Ако сте се събудили по-рано или по-късно, отбележете това на графиката. Понякога се случва температурата да скочи с половин или цял градус, а на следващия ден да спадне до нормалните за вас граници. Това е така нареченият връх и обикновено трябва да се пренебрегне. Може да се дължи на треска, на пиенето на алкохол предната вечер или неспокоен сън. Ако знаете каква е причината за това, отбележете на графиката си.  

След 3 месеца, ако температурните криви са редовни, температурата може да започне да се мери от 6-тия ден

 

 Как се промена БТ през месечния цикъл? 

В дните на мензис и в първата половина на менструалният цикъл, температурата обикновенно е около 36.2 - 36.8 градуса (в зависимост от това къде я мерите). Ако измервате БТ в устата, стойностите и в началото на цикъла, може да са между 35.8 - 36.4 градуса. Ако мерите температурата анално тези стойности се очкава да са между 36.3 - 36.8 градуса. Приблизително в средата на цикъла, настъпва втората фаза, в която базалната температура  се понижава с около 0.1 – 0.3 градуса, но това понижение може и да не бъде засечено. Веднага след овулация БТ разко се повишава с повече от 0.2 десети. Ако БТ се понижи няколко дни преди деня на очакваната менструация, това е признак че няма бременност. Ако БТ се задържи висока повече от 16 дена, е възможно да има бременност. Направете тест за бременност.  

Примери: Ако мерите БТ в устат в първта половина на цикъла тя ще бъде между 35.8-36.4, в деня на овулацията ще спадне до около 36.2 – 36.3 и веднага след това ще се покачи на 36.6 – 36.9 и ще се задържи такава до следващата менструация. Именно това трайно покачване на БТ във втората половина на цикъла е признак, че сте имали овулация. Не следете задължително за понижението на БТ по време на овулация, защото това не е сигурен признак че ще имате такава.

              Цервикална слуз 
              Цервикалната слуз е спомагателен фактор при определяне на овулацията. Само по нея, не може да се съди има или не такава.  

Цервикалната слуз е специфична течност, която се изработва от шийката на матката и е необходима, в частност, да поддържа живота на сперматозоидите, намиращи се в женските полови пътища. Тъй като средата във влагалището е кисела – цервикалната слуз има среда, която защитава сперматозоидите от смърт. Също така цервикалната слуз е необходима за движението на сперматозоидите. Функциите й напомнят на функцията на семенната течност на мъжете. Самата цервикална слуз по време на менструалния цикъл се изменя под въздействието на хормона естроген. Преди овулацията слуз не се изработва или се изработва много малко, по-късно отделянето й се увеличава, а най-близо до овулацията, т.е. когато има най-голяма възможност за зачатие, слузта става по-рядка, напомняща белтък на яйце. Ако слузта е недостатъчна, или тя не е с правилната консистенция, няма да има оплождане, тъй като сперматозоидите ще загинат, или не могат те да достигнат маточните тръби, където произтича оплождането. Цервикалнат слуз е важен фактор.  

Има няколко типа цервикална слуз, която се изработва по различно време на цикъла.  

- веднага след менструацията, слуз или изобщо няма или е много малко. Във влагалището се усеща сухост или усещане за неголяма влага. В тези дни няма способност за зачатие. Те се наричат “сухи дни”.   

- след няколко дни характера на слузта се мени: тя става с консистенция на лепило. В такава слуз сперматозоидите не могат да съществуват, но вероятността се повишава, особено тогава, когато такава слуз се наблюдава не задълго преди овулацията.  

- слузта продължава да се разрежда и става подобна на гъст крем. Такава слуз може да е мътна, бяла или жълтеникава. В този период във влагалището се появява усещане за влажност, появяват се следи по бельото. Такав слуз е вече годна за живота на сперматозоидите и тяхното предвижване . В тези дни може да се зачене.  

- пред овулацията, по време на овулацията и известно време след нея, слузта става много силно водна, прилича на белтък на яйце, разтягаща се. Обикновено е прозрачна и силно разтеглива /може да се разтяга няколко см/. Във влагалището при такава слуз се появява усещане за много силна влага “хлъзгави” усещания, на бельото остават силно забележими мокри петна. Този вид слуз е най-благоприятен за живота на сперматозоидите, тяхното предвижване и следователно оплождане.

- след овулацията количеството на естроген рязко се снижава и цервикалната слуз започва да се променя: тя става по-гъста и доста бързо се стига до сухост. Наблюденията върху промените на цервикалната слуз са добри и с това, че знаейки каква слуз да очакваме, жената бързо може да забележи ако има някакви отклонения, които може да са признаци за възпалителен процес или инфекции.

 

За наблюдение използвайте следните правила: 

 • Ежедневно в течение на 3 пъти през деня, след свършване на мензиса определяйте характера на цервикалната слуз. За това старателно измийте със сапун ръцете си и взимайте проба от слузта във влагалището.

• Погледнете какво качество има слузта /течна, лепкава, суха/

• Проверете дали е разтеглива, с пръсти.  

• Проверявайте бельо си /дали има петна/  

• Старайте се колкото може по-често да я наблюдавате /като ходите до тоалетна/  

• Определете количеството, цвета на слузта  

• Постарайте се да определите дали е именно цервикална слуз /възможно е наличие на мъжка сперма/  

• Ежедневно и подробно записвайте резултатите. Отбелязвайте консистенцията на слузта /суха, лепкава, подобна на крем, подобна на белтък на яйце/, нейната разтегливост, наличието на петна на бельото, усещането във влагалището /сухо, влажно, хлъзгаво/  

Ако при Вас цервикалната слуз е ясно забелеижима, може да я следите само като проверявате бельото си и хартията след избърсване (след тоалетна). На нея лесно се забелязва цервикалната слуз. Когато е благоприятна за зачеване – тя е прозрачна и разтеглива, има вид на белтък на яйце в суров вид. Отбелязвайте таква цервикална слуз на таблицата за следене на овулацията, с буквата Я (от яйце). 

         ЗАПОМНЕТЕ: 

• След приключване на мензиса при повечето жени в следващите няколко дни се наблюдава отсъствие на слуз и областта на влагалището на пипане е суха. Това са сухи дни.

• Когато преди овулацията се наблюдава какъвто и да е тип слуз, жената се смята за фертилна /способна да забременее/ 

• При поява на каквато и да е слуз или усещане за влага във влагалището има вече възможност за зачеване.

• Последния ден на хлъзгавата и влажна слуз се нарича ден “пик”, което означава, че овулацията е близка или току що е минала. След деня пик слузта става все по-гъста и суха. Ако използвате метода за определяне на цервикалната слуз, то обикновено пиковия ден е един или два дни преди овулацията. След деня пик следващите 3 дни и нощи, които са сухи са вече много надеждни за забременяване. 

 • Започвайки със сутринта на четвъртия сух ден и до началото на следващата менструация започват нефертилните дни – забременяването е почти невъзможно. 

 

Домашните тестове за следене на овулацията  

Съществуват тестове за определяне на овулацията - продават се в аптеките. Те представляват напоени с реактив ивици хартия, които се напояват с урина (точно според инструкцията на всеки един тест, която е добавил производителя). Както вече споменахме хипофизата продуцира хормон, наречен лутеинизиращ хормон (LH), който предизвиква спукването на доминантния фоликул и практически води до отделяне на зряла яйцеклетка от яйчника. По средата на менструалния цикъл (24-36 часа преди овулация), концентрацията на LH рязко се покачава за кратък период от време. Това покачване на LH за нарича "пик на LH" или "LH максимум" и е идеално средство на предсказване на овулация. Вероятността за зачеване е най-голяма 1-2 дни след установяването на LH максимума.

 

Кога да започнем тестването?

Така, приемайки първия ден на менструвацията за първи ден от цикъла, изполвайте табличката на цикъла, приложена отдолу, за да определите кога да започнете тестването! Тестването се прави от деня, посочен в таблицата, по едно и също време (отново според инструкциите на производителя), докато тестът стане положителен. След като тестът стане положителен можете да прекратите тестването в следващите дни. За разлика от тестовете за бременност, при които дори и бледа чертичка доказва наличие на бременнос, при тестовете за овулация контролната и тестовата лента трябва да са еднакво оцветени за да можем със сигурност да кажем, че в следващите 24 до 48 часа ще настъпи овулацията. Не е достатъчмо да направите един тест през цикъла за да определите кога е овулацията. Правят се няколко теста последователно всеки ден, докато не се появят две еднакво оцветени линии.

Спазвайте стриктно указанията на тестовете за овулация (отпечатани са или върху опаковката или вътре е приложена листовка). Едно от тези условия е да се правят слдеобяд, като минимум 4 часа преди това не сте ходили до тоалтена и не сте пили вода. Но тези условия са различни за различните форми производители.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
45. -Anonymous-
27.08.14
13:06
Zdr!Polezna statia,za koeto Vi Blagodaria.Ot pochti 3 meseca se premetih pri priatelia mi v chujbina i ne sprame da pravime opiti za zabremenniavane, no za sega bez rezultat:(Vremeto naistina e malko da se kaje kakav ni e problema,no vse pak iskame bebence:)Cikala mi e m/u 25 i 28 den ot meseca.Pravih test za ovulacia i ne mislia,che mi pokaza viarno! s edna duma, molia pomognete mi kak tochno da si ia izchislia. BLAGODARIA VI PREDVARITELNO
44. beni
14.07.14
01:16
momiceta 2010g padna mi bebeto ne moga da zbreneya mola vi kajete mi dobir lekar
43. лили
30.01.14
17:20
много добра иа изчерпателна
42. 7
22.09.13
11:33
blagodarq vi mnogo
41. Lori-Mariq
17.09.13
23:14
tozi sayt mi pomogna mnogo. No bih iskala da znam dali chte namali
efektivnosta ako si izmerq bazalnata
temperatura 4rez ustata, zachtoto ako e
analno chte mi e malko gadno?
40. elif
02.07.13
16:08
na men mi idva na 19 ti koga moga da zabremeneq
39.
29.05.13
23:32
Tozi sait e mnogo krasiv!!! Hay4ih mnogo ne6ta edno golqmo Blagogarq
38. Anji
29.05.13
23:31
Tozi sait e mnogo krasiv!!! Hay4ih mnogo ne6ta edno golqmo Blagogarq
37. Nadq
27.05.13
14:20
BRAVO,BRAVO- Nie ot oklolo 5 meseca opitvame za bebe godina i polovina sme jeneni ne sam izmervala ni6to no bqh na ginekolog i mi kaza 4e vsi4ko mi e nared samo nqmah nqkakva polezna bakterq v vaginata ta mi predpisa nqkvi vitamini i doma6no kiselo mlqko da qm. No malko se i pretesnqvam 4e ne stavam bremena i 6te zapo4na da si naprava Ovol. kalendar da sledq i dano dai si boje ima rezultat :* krasivi mami pojelavam vi edni prekrasni bebeta:*
36. Irra
14.05.13
11:23
Nikoga ne sam chela po-polezna informaciq za jenite koito iskat da zabremeneqt. Vsichko e opisano tolkova qsno na prost ezik, razbiraemo za vsqka edna jena. Blagodarim Vi mnogo.!!!
35. Plami
08.01.13
11:58
Zdraveite!iskam da popitam normalno li e po nqkolko dena po vreme na ovulaciq da imam mnogo obilna cervikalna sluz, bolkite nisko dolu qsno,no pove4e v krasta ? Blagodarq vi
34. katerına
29.06.12
22:17
ıskam da sı ımam bebence pomognete mı abortırax ı sega e mn trudno s m1j1t mı ot parvıq pat vednaga zabremenqvax asega ve4e nemoje otkakto abortırax daıte mı savet
33.
30.04.12
22:49
blagodarq za informaciqta mnogo e cenna
32. христина
25.04.12
14:13
пиа омифин за овулазиа и незнам кога ми е овулазиата петте дни когато пиа омифин или 14 16 ден от зикала
31. mira
21.02.12
11:37
vie ste neveroqtni.Nau4ih stra6no mnogo ne6ta.Radva me fakta,4e sa ostanali takaiva dobri hora kato Tanq.
30.
18.02.12
10:50
mnogo dobra informazia,blagodaria vi mnogo
29. -Anonymous-
05.12.11
15:41
zdraveite ot nqkolko meseca s moq priqtel opitvame da si napravim bebe no ne se polu4ava cikula mi e mn neredoven predi 3 godini xodix na izsledvane na debeloto 4ervo i mi kazaxa 4e imam nqkakuv izrastuk koito pri stres mn me boli i kazaxa da ne zabremenqvam pone godina izmina tazi edna godina i apendiksa mi se vuzpali i mi go maxnaxa zaedno s nego i kusta na desniq qi4nik vuzmojno li e ot tova ne6to sega da imam problem za6toto posledno kogato xidix na pregled genekologa mi kaza 4e vsi4ko mi e nared a samo me pregleda i ne mi e pravil izsledvaniq molq kajete mi kakvo da napravq strax me e a ve4e nqmam vqra na doktorite
28. elinna
26.11.11
18:23
Zdraveite i ot men!Ot godini imam neredoven cikul,hodila sum na razli4ni ginekolozi,kude li ne i rezyltata e edin i su6t.Kogato piq protivoza4atu4ni cikula mi e normalen,6tom gi spra,menzisa mi stava neredoven.Sly4valo mi se e da nqmam cikul i 4 meseca.4meseca pih Diane35 i mi idva6e na 32den, no poslednite 2 meseca mi be6e suvsem kratuk 1-3 dni nai-mnogo i suvsem malko.ot 1 mesec ne gi piq i ot nqkolko dni sum zabelqzala simtomi na bremennost-ymora,4esto yrinirane,viene na svqt.vuzmojno li e da sum bremenna i kakvo da prava.ot ytre zapo4vam da mera BT.
27. Радост
07.10.11
22:54
много полезна информация
26. violeta
25.09.11
02:21
Blagodirq za informaciqta :)
25. cveti
24.09.11
18:23
strahotna informaciq no az pak ne moga da si opredelq ovulaciqta cikala mi e redoven 30dni kakvo da pravq molq pomognete
24. Mo
31.03.11
00:01
Много изчерпателна и полезна статия.
23. cvety
03.11.10
23:26
hora mnogo sam ot4aqna s moq priqtel ot4aqno pavim opiti i ni6to ne se polu4ava. ve4e nz kakvo da pravq cikala mi e mn neredoven nz dali imam ovulaciq nerazbiram ot tezi ne6ta nova sam i nz kakvo da pravq na 20g sam i se kazvam cveti molq za savetite vi. blagodarq
22. marina
13.09.10
16:16
tolkova poddroben dobre razbiraem za edna jena.blagodarim vi gospojo za taka poleznite saveti
21. taniq
02.09.10
12:17
blagodarq vi mnogo mi pomognaxte. ot nqkolko meseca iskam dete dano se poluchi.
20.
20.06.10
20:16
mnogo raboti nau4ix blagodarq vi mnogo
19. silviq
20.06.10
20:14
mnogo raboti nau4ix blagodarq vi mnogo
18. nika
09.06.10
17:47
zdr!ako sled ovulaciq imam poka4vane na t samo 1-2dena,kakvo ozna4ava i lekuva li se???
17. Искам бебе
09.10.09
15:58
muzana от това което си написала разбрах, че някой си доктор ти е казал че нямаш овулация само на база резултатите ти от базалната температура и на ти е назначил клостилбегит? Ако наистина така е станало, най-добре не си губи времето с този доктор. Той няма право да ти казва, че нямаш овулация само като ти види графиката!!!! Той е лекар и за да ти каже че нямаш овулация, вследствие накоето да ти назначи Клостилбегит трбява преди това да е направил куп изследвания - да ти проследи цикъла, ама не с БТ, а чрез фоликуметрия, да ти провери проходимостта на тръбите, хормоните, да назначи спермограма на мъжа ти и едва след тогава да вземе решение имаш ли нужда от Клостилбегит или не. Клостилбегита не е шега работа, пие се само няколко пъти в живота иначе в противен случай е опасен! Не се шашкай! Намери си читав специалист - проследете овулацията ти и задължително направете спермограма при партньора ти (много често туксе открива причината за неуспехите). Моля те прочети статията "Стимулация на овулацията" към раздела "Полезна информация за жени". Разгледай сайтът на Зачатие - там има много полезна информация, а също и форуми в които момичета като теб и мен обсъждат проблемите си и споделят. Към форумт на бг.мамма също има подфорум за Проблемно забременяване. Успех и късмет!
16. muzana
07.10.09
07:57
От миналата година август месец аз си водя овул. календар, но от тази година м.09 си измервам б.т. Преди време ходих на гинекелог мерих си б.т. и диагнозата и беше, че нямам овул. пих Костилбегит повиши се, но каза, че не много миналата година пак ходих, но на друг лекар и ми проследиха, че имам овулация това става през м. 08.08г. и че няма причина да не забременея, но до ден днешен резултат няма. Вече незнам какво да правя.
15. Искам бебе
06.10.09
12:26
Здравей muzana, за да има овулация трябва базалната температура да остане висока след като е имало понижаване. Както разбрах при теб тези неща ги има и може би е имало и овулация, но само от няколко измервания няма как да кажа със сигурност. Нанасяй данните си от измерената температура в този он-лайн календар http://calendar.zachatie.org/work/HomePage и така ще можем по-лесно да коментираме резултатите ти. Към сайтът на Зачатие има и форум за обсъждане на такива графики. Успех и късмет!
14. muzana
06.10.09
09:45
ако е имало понижаване на температурата до 36,4 и след това има покачване вече няколко дни на 36.8 имало ли е овулация и възмогност за забременяване. Извинявам се за незнанието, но съм нова в тази област и не всичко ми е ясно. Благодаря на всички които ми отговорят.
13. Tedy
06.08.09
20:15
strahotna statiq :)blagodarq!
12. анни
16.07.09
12:17
Написано е на изключително разбираем език.Дано повече момичета го прочетат .Супер е !
11. LEXA
05.07.09
02:41
Много добре написано.Научих всичко каквото ми трябваше. Много сайтове обиколих но, по добро от това не намерих.Благодаря :)))))))
10. sisi842
31.05.09
15:35
Blagodarq vi mnogo raboti nau4ih,cenni ste za mnogo hora.
9. Kremena
15.01.09
20:45
niamam dumi. bravo!!! prikrepih si go kam favorites.Shte sledia i novostite Vi.I shte sledia tialoto si zashtoto deistvitelno kakto e opisano stava s men. obi4am vi
8. Zvero
13.12.08
16:09
Статията е много полезна, ясно и изчерпателно информираща.Благодаря на нейните създатели.
7. paulina
18.09.08
19:44
mnogo e dobur tozi sait,pomagate mi mnogo
6. roberta
08.07.08
18:52
Zdr na vsi4ki!iskam da vi zadam edin vapros-imam neredoven mese4en cikal,vazmojno li e da se polu4i ovulaciya i da zabremeneya.
5. Radi
19.04.08
15:48
Blagodaria vi 4e vi ima straxotni ste.
4. аз
26.01.08
00:29
много подробно и добре казано
3. Таня
09.07.07
18:50
Момичета радвам се, че сайта Ви харесва.
Nindji - точно това ми е целта да помогна на повече момичета и момчета, които искат бебенца. От сърце ти го пожелавам и на теб.
Alexa на всеки обръщам внимание, защото е хубаво в този забързан свят и сивото ни ежедневие да видиш че някой специално е помислил за теб :) Хубаво е когато лично, някой се обърне към теб :) За това и го правя, за да доставя муничко удоволствие и поне една усмивка за деня :)
Весел ден на всички!
2. Alexa
06.07.07
10:02
Tozi sayt e mnogo krasiv!I mnogo cenen!Tuka nau4ih mnogo vajni ne6ta,s koito ne sam bila na yasno!
A tova,koeto me izumi e,4e vzemate prisarce vseki problem i vseki vapros,na VSEKI KONKRETEN 4OVEK,koyto v momenta ima problem i mu se e svila du6ata!
Prekrasni ste!
Blagodarya vi!
1. nindji
26.05.07
20:16
saita e super mislia 4e mi pomognahte mnogo
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1264