Искам бебе

 
Искам бебе

 
Рейтинг: 3.00
(1771)
Новини и събития
Фонд за асистирана репродукция
Да подадем ръка
Демографски срив
Връзки
За контакти
Адреси на клиники
Адреси на лаборатории
Картички
Пиете ли фолиева киселина?
Какво е стерилитетът?
Харесва ли Ви сайта?
Форум
Други чатове и форуми


СДРУЖЕНИЕ ЗАЧАТИЕ Статии от Зачатие Полезна информация Женски календар Въпроси и предложения Архив "Въпроси"

Полезна информация / Полезна информация за жени

17 Септември 05, 14:52
Домашни методи за определяне на овулацията
При положение, че имате редовен цикъл, бил той нормален, кратък или дълъг, знаете периода на овулацията си : - за нормален 28-дневен цикъл тя е между 14-тия и 17-тия ден, броени от началото на последната менструация. - за кратък цикъл от 22 дни е между 8-мия и 11-тия ден. - за дълъг, 35-дневен цикъл е между 21-ия и 24-ия ден.
Съществуват много признаци, по които да определите че предстои овулация:
-       напрежение в гърдите, в резултат на отделянето на повече естрогени, което предшества отделянето на яйцеклетката.
-       леко наболяване в областа на яйчниците.
-       появата във влагалището на слуз без миризма и без цвят, произведена от клетките в шийката на матката. Тази цервикална слуз е обилна между 10-тия и 14-тия ден от цикъла. Тя е отлична среда за прием на сперматозоиди, благодарение на нея те могат да проникнат вътре в матката и да оплодят отделената яйцеклетка.
-       евентуално леко кървене.
 
Но тези признаци не са задължителни за да се каже че има овулация. При някои момичета се появяват при други не. При някой цервикалната слуз се забелязва и е много обилна, при други не. Овулацията обикновено се потвърждава безусловно и с абсолютна сигурност само от преглед с вагинален ултразвук. Все пак промяната в концентрацията на хормоните в кръвта и получаването на ултразвукова картина могат да осигурят убедителни доказателства за това, дали е имало или не овулация през съответния цикъл.
 
Съществуват ли надеждни методи за определяне на овулация?
Ако мензисът ви е нередовен, то и овулацията също е нередовна. За да я откриете може да използвате няколко начина, които ще ви покажат дали има овулация, чрез измерване на базална температура, чрез следене на консистенцията на цервикалната слуз, чрез използване на домашни тестове за овулация (подобни са на тестовете за бременност и се продават в аптеките).
Метод на базалната температуар
Вътрешно-телесната температура (базална температура – БТ) се изменя по време на менструалния цикъл (в случая под менструален цикъл разбираме периода от първия ден на кръвотечението до настъпване на следващото). Температурната крива на менструалния цикъл се състои от една първа част, в която тя е под 37 градуса. Това е фоликулярнат фаза, през която става узряването на доминантния фоликул. Когато цикълът е нормален, 28 дневен, на 14-тия ден внезапно има понижаване на температурата. Това е моментът на овулацията. Още на следващия ден температурата отново се повишава, за да надхвърли 37 градуса. Тази втора част на кривата се нарича лутеална фаза, и темепратурата при нея се запазва над 37 градуса до началото на следващата менструация. За разлика от първата фаза на месечния цикъл, която варива и не е с постоянна продължителност, лутеалната фаза е постоянна за всяка жена. За различните жени тя може да варира между 11-14 дни. Лутеална фаза по къса от 10 дена не позволява имплантация на оплодената яйцеклетка, т.е късата втора фаза на цикъла може да е причина за безплодие.
Овулацията е деня с най-ниската температура преди дните с постоянно висока температура. Това означава, че датата на овулацията се знае, само ако е имало овулация. Ако кривата остане непроменена - без увеличение на температурата, значи не е имало освобождаване на яйцеклетка и следователно не е имало овулация. В този случай казваме, че цикълът е ановулаторен.
Ако се получи оплождане, температурата се запазва над 37 градуса през първите 2-3 месеца на бременността.
 

Как да мерим базалната температура? 

Като за начало трябва да се измерва по едно и също време сутрин (например 7:00 сутринта е най-добре) за да получите правилна картина как се движат стойностите на базалната Ви температура. За да премерите базалната температура Ви трябват - часовник; термометър; лист или файл, на който да си записвате резултатите  

За да се получи правилна температурна крива, е необходимо

1. Измерването на БТ да започне от първия ден на менструацията, което отговаря на първия ден от цикъла и да продължи до края на месечния цикъл, т. е до следващата менструация, когато всичко започва отнов. Да се отбелязват всички факти, които могат да повлиаят на промяната на температурата - будуване, по-късно измерена температура, леки инфекции. 

2. Първото нещо, което правите сутрин трябва да е измерването на температурата. Направете това непосредствено преди да станете от леглото, да правите секс, да се храните или пиете, или всичко, което би довело до повишаване на температурата. Винаги с един и същ термометър мерете БТ. 

3. Изберете къде ще измервате температурата: може да се мери орално (в устата), вагинално и анално, но запомнете, че започнете ли да мерите по един начин, трябва през целия цикъл да измервате на едно и същото място, за да имате точни резултати. Най-достоверни и лесни за отчитане дании се получават когато БТ се мери анално. 

4. Мерете я след минимум 3 часа непрекъснат сън. 

5. Задръжте обикновения термометър поне 7 минути. 

6. Запишете измерената температура на лист хартия. Записвайте показанията на термометъра направо след измерването, за да не забравите по-късно.

7. Отбелязвайте си всяка корекция на температурата, която правите, както и други знаци за фертилност (способност за зачеване) като цервикалната слуз и позицията на цервикса. Всички странични фактори /болест, стрес, преместване и т.н./ винаги ги отбелязвайте. Безсънието също повлиява на стойностите на БТ. Това ще ви позволи при разшифриране на графиката да разберете защо е имало отклонение.   

Забелжка: Ако сте се събудили по-рано или по-късно, отбележете това на графиката. Понякога се случва температурата да скочи с половин или цял градус, а на следващия ден да спадне до нормалните за вас граници. Това е така нареченият връх и обикновено трябва да се пренебрегне. Може да се дължи на треска, на пиенето на алкохол предната вечер или неспокоен сън. Ако знаете каква е причината за това, отбележете на графиката си.  

След 3 месеца, ако температурните криви са редовни, температурата може да започне да се мери от 6-тия ден

 

 Как се промена БТ през месечния цикъл? 

В дните на мензис и в първата половина на менструалният цикъл, температурата обикновенно е около 36.2 - 36.8 градуса (в зависимост от това къде я мерите). Ако измервате БТ в устата, стойностите и в началото на цикъла, може да са между 35.8 - 36.4 градуса. Ако мерите температурата анално тези стойности се очкава да са между 36.3 - 36.8 градуса. Приблизително в средата на цикъла, настъпва втората фаза, в която базалната температура  се понижава с около 0.1 – 0.3 градуса, но това понижение може и да не бъде засечено. Веднага след овулация БТ разко се повишава с повече от 0.2 десети. Ако БТ се понижи няколко дни преди деня на очакваната менструация, това е признак че няма бременност. Ако БТ се задържи висока повече от 16 дена, е възможно да има бременност. Направете тест за бременност.  

Примери: Ако мерите БТ в устат в първта половина на цикъла тя ще бъде между 35.8-36.4, в деня на овулацията ще спадне до около 36.2 – 36.3 и веднага след това ще се покачи на 36.6 – 36.9 и ще се задържи такава до следващата менструация. Именно това трайно покачване на БТ във втората половина на цикъла е признак, че сте имали овулация. Не следете задължително за понижението на БТ по време на овулация, защото това не е сигурен признак че ще имате такава.

              Цервикална слуз 
              Цервикалната слуз е спомагателен фактор при определяне на овулацията. Само по нея, не може да се съди има или не такава.  

Цервикалната слуз е специфична течност, която се изработва от шийката на матката и е необходима, в частност, да поддържа живота на сперматозоидите, намиращи се в женските полови пътища. Тъй като средата във влагалището е кисела – цервикалната слуз има среда, която защитава сперматозоидите от смърт. Също така цервикалната слуз е необходима за движението на сперматозоидите. Функциите й напомнят на функцията на семенната течност на мъжете. Самата цервикална слуз по време на менструалния цикъл се изменя под въздействието на хормона естроген. Преди овулацията слуз не се изработва или се изработва много малко, по-късно отделянето й се увеличава, а най-близо до овулацията, т.е. когато има най-голяма възможност за зачатие, слузта става по-рядка, напомняща белтък на яйце. Ако слузта е недостатъчна, или тя не е с правилната консистенция, няма да има оплождане, тъй като сперматозоидите ще загинат, или не могат те да достигнат маточните тръби, където произтича оплождането. Цервикалнат слуз е важен фактор.  

Има няколко типа цервикална слуз, която се изработва по различно време на цикъла.  

- веднага след менструацията, слуз или изобщо няма или е много малко. Във влагалището се усеща сухост или усещане за неголяма влага. В тези дни няма способност за зачатие. Те се наричат “сухи дни”.   

- след няколко дни характера на слузта се мени: тя става с консистенция на лепило. В такава слуз сперматозоидите не могат да съществуват, но вероятността се повишава, особено тогава, когато такава слуз се наблюдава не задълго преди овулацията.  

- слузта продължава да се разрежда и става подобна на гъст крем. Такава слуз може да е мътна, бяла или жълтеникава. В този период във влагалището се появява усещане за влажност, появяват се следи по бельото. Такав слуз е вече годна за живота на сперматозоидите и тяхното предвижване . В тези дни може да се зачене.  

- пред овулацията, по време на овулацията и известно време след нея, слузта става много силно водна, прилича на белтък на яйце, разтягаща се. Обикновено е прозрачна и силно разтеглива /може да се разтяга няколко см/. Във влагалището при такава слуз се появява усещане за много силна влага “хлъзгави” усещания, на бельото остават силно забележими мокри петна. Този вид слуз е най-благоприятен за живота на сперматозоидите, тяхното предвижване и следователно оплождане.

- след овулацията количеството на естроген рязко се снижава и цервикалната слуз започва да се променя: тя става по-гъста и доста бързо се стига до сухост. Наблюденията върху промените на цервикалната слуз са добри и с това, че знаейки каква слуз да очакваме, жената бързо може да забележи ако има някакви отклонения, които може да са признаци за възпалителен процес или инфекции.

 

За наблюдение използвайте следните правила: 

 • Ежедневно в течение на 3 пъти през деня, след свършване на мензиса определяйте характера на цервикалната слуз. За това старателно измийте със сапун ръцете си и взимайте проба от слузта във влагалището.

• Погледнете какво качество има слузта /течна, лепкава, суха/

• Проверете дали е разтеглива, с пръсти.  

• Проверявайте бельо си /дали има петна/  

• Старайте се колкото може по-често да я наблюдавате /като ходите до тоалетна/  

• Определете количеството, цвета на слузта  

• Постарайте се да определите дали е именно цервикална слуз /възможно е наличие на мъжка сперма/  

• Ежедневно и подробно записвайте резултатите. Отбелязвайте консистенцията на слузта /суха, лепкава, подобна на крем, подобна на белтък на яйце/, нейната разтегливост, наличието на петна на бельото, усещането във влагалището /сухо, влажно, хлъзгаво/  

Ако при Вас цервикалната слуз е ясно забелеижима, може да я следите само като проверявате бельото си и хартията след избърсване (след тоалетна). На нея лесно се забелязва цервикалната слуз. Когато е благоприятна за зачеване – тя е прозрачна и разтеглива, има вид на белтък на яйце в суров вид. Отбелязвайте таква цервикална слуз на таблицата за следене на овулацията, с буквата Я (от яйце). 

         ЗАПОМНЕТЕ: 

• След приключване на мензиса при повечето жени в следващите няколко дни се наблюдава отсъствие на слуз и областта на влагалището на пипане е суха. Това са сухи дни.

• Когато преди овулацията се наблюдава какъвто и да е тип слуз, жената се смята за фертилна /способна да забременее/ 

• При поява на каквато и да е слуз или усещане за влага във влагалището има вече възможност за зачеване.

• Последния ден на хлъзгавата и влажна слуз се нарича ден “пик”, което означава, че овулацията е близка или току що е минала. След деня пик слузта става все по-гъста и суха. Ако използвате метода за определяне на цервикалната слуз, то обикновено пиковия ден е един или два дни преди овулацията. След деня пик следващите 3 дни и нощи, които са сухи са вече много надеждни за забременяване. 

 • Започвайки със сутринта на четвъртия сух ден и до началото на следващата менструация започват нефертилните дни – забременяването е почти невъзможно. 

 

Домашните тестове за следене на овулацията  

Съществуват тестове за определяне на овулацията - продават се в аптеките. Те представляват напоени с реактив ивици хартия, които се напояват с урина (точно според инструкцията на всеки един тест, която е добавил производителя). Както вече споменахме хипофизата продуцира хормон, наречен лутеинизиращ хормон (LH), който предизвиква спукването на доминантния фоликул и практически води до отделяне на зряла яйцеклетка от яйчника. По средата на менструалния цикъл (24-36 часа преди овулация), концентрацията на LH рязко се покачава за кратък период от време. Това покачване на LH за нарича "пик на LH" или "LH максимум" и е идеално средство на предсказване на овулация. Вероятността за зачеване е най-голяма 1-2 дни след установяването на LH максимума.

 

Кога да започнем тестването?

Така, приемайки първия ден на менструвацията за първи ден от цикъла, изполвайте табличката на цикъла, приложена отдолу, за да определите кога да започнете тестването! Тестването се прави от деня, посочен в таблицата, по едно и също време (отново според инструкциите на производителя), докато тестът стане положителен. След като тестът стане положителен можете да прекратите тестването в следващите дни. За разлика от тестовете за бременност, при които дори и бледа чертичка доказва наличие на бременнос, при тестовете за овулация контролната и тестовата лента трябва да са еднакво оцветени за да можем със сигурност да кажем, че в следващите 24 до 48 часа ще настъпи овулацията. Не е достатъчмо да направите един тест през цикъла за да определите кога е овулацията. Правят се няколко теста последователно всеки ден, докато не се появят две еднакво оцветени линии.

Спазвайте стриктно указанията на тестовете за овулация (отпечатани са или върху опаковката или вътре е приложена листовка). Едно от тези условия е да се правят слдеобяд, като минимум 4 часа преди това не сте ходили до тоалтена и не сте пили вода. Но тези условия са различни за различните форми производители.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.9576