Искам бебе

 
Искам бебе

 
Рейтинг: 3.00
(1771)
Новини и събития
Фонд за асистирана репродукция
Да подадем ръка
Демографски срив
Връзки
За контакти
Адреси на клиники
Адреси на лаборатории
Картички
Пиете ли фолиева киселина?
Какво е стерилитетът?
Харесва ли Ви сайта?
Форум
Други чатове и форуми


СДРУЖЕНИЕ ЗАЧАТИЕ Статии от Зачатие Полезна информация Женски календар Въпроси и предложения Архив "Въпроси"

СДРУЖЕНИЕ ЗАЧАТИЕ / Дейности на сдружение "Зачатие"

09 Ноември 06, 09:14
Петиция срежу НЗОК

През януари тази година НЗОК обяви, че по „Програма за лечение на безплодие при жената”, с медикаменти по процедура за зачеване ин витро ще бъдат подпомогнати едва една малка част от семесйтвата с репродуктивни проблеми. Следва да се има предвид, че тук става дума само за медикаментите за подготовка, самата процедура е изцяло за сметка на пациентите.

За да подготви комплекта от нужни документи, всеки кандидатстващ заплаща между 300 и 400 лв. В последствие, без предварително да оповести това никъде, Касата лиши от право на подаване кандидатите от предходната година.

Приемът по програмата започна на 15 февруари и приключи на 5 април 2006 г. Извън „селекцията” на Касата останаха хора, вече финансирали събирането на задължителните документи, които обаче Касата отказа да допусне до разглеждане. Последната не благоволи да предостави каквато и да било информация относно мотивите за прекратяване на приема.
Подадените вече преписки имаха още по-странна съдба. В разрез със Закона за здравното осигуряване, който регламентира срок от 30 работни дни за даване на официален отговор, Касата отлагаше своя отговор седмици наред. На месец бяха разглеждаха не повече от 90-100 молби при хиляди чакащи.

Въпросите, които Сдружение "Зачатие" задаваше в сайта на НЗОК, бяха изтривани, премествани назад или просто оставяни без отговор. На някои  дори беше забранен достъп до сайта.

Стигна се и до заветния месец юли, когато при направения разчет се оказа, че пари няма.

От 600-те преписки, приети от Касата, около 100 все още очакват отговор, дори и след петмесечно забавяне. Междувременно касата прекрати договора си с доставчика на скъпоструващите лекарства за подготовка, като разбира се този факт отново не бе направен публично достояние. В резултат на описаните административни неуредици, дори и получилите одобрение след 31 август остават без отпуснатите им лекарства и със свито от болка и унижение сърце.

Тази криминална организация, наречена „Здравна каса”, ни лиши от полагащото ни се по конституция право на лечение, уби искрицата надежда на хиляди от нас. Подигра се с и без това изтерзаните ни от мъка души. Унижението ни е дълбоко и незаслужено!

Ние сме млади, интелигентни и образовани хора, които очакват своя шанс да отгледат и възпитат децата си подобаващо. Ние сме хора, които не се редят на опашката за социални помощи и не умножават армията от неграмотни и безработни в тази наша държава-мащеха! Ние внасяме редовно и ежемесечно ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ здравни осигуровки, и въпреки това получаваме забрана да се възползваме от привилегиите си на РЕДОВНИ платци. Липса на информация, липса на отчетност, погазване на закони и права, с това „възнаграждават” усилията ни на съвестни граждани онези, чиито заплати плащаме от собственият си джоб! А някъде дълбоко в нас все още тлее надеждата, че ще получим шанса да имаме свои малки, свидни рожби!

Подкрепете петицията ТУК


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2186